HELICO BLOG

Kültürler Hakkında

Singapur Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Singapur, dünyanın en kozmopolit ve birçok kültürü gözle görülür şekilde bir arada bulundurmasına rağmen düzenli ve temiz bir şehir ülkesi. Singapurluların kökeni büyük oranda Malezya’ya dayanıyor olsa da Singapur’da fazla sayıda Çinli, Hintli, İngiliz, Arap ve Avrupalı uyum içinde bir arada yaşıyor. Peki, bunca halk asimile olmamış mı diyecek olursanız aslında herkesin kültürünü ve yaşam tarzını koruduğunu ve sürdürdüğünü açıkça görebilirsiniz. Bu da Çinlilerin çoğunlukta olduğu Çin veya Hintlilerin çoğunlukta olduğu Hint mahalleleri sayesinde mümkün oluyor.

Singapur, aynı zamanda dünyanın en pahalı ülkelerinden biri; ancak temizliğiyle ve yeşilliğiyle bu değeri hak eden bir ülke. Sokaklarında bahçıvanlar sürekli bakım yapsa anca bu kadar düzenli görünür diye düşüneceğiniz bitkiler ve güzel ağaçlar var. Gökdelenlerin sıkça bulunduğu sokaklarda bile kuş seslerini duymak mümkün. Bunu nasıl sağladıklarını anlayabilmek için tarihlerine bakmak gerekiyor. 20. yüzyılda oluşturulan Singapur’u Temizleme Eylem Planı sayesinde Singapur’un nehirlerinden başlayarak bugünkü haline ulaşmasının tohumları atılmış. Tabii ki, temizlenmek için önce kirlenmek lazım.

Ticari açıdan çok değerli bir konumda bulunan Singapur, tarihte farklı zamanlarda İngilizler ve Hollandalılar tarafından kontrol altına alınmış. Bununla da yetmiyormuş gibi Araplar bu bölgeden yararlanmak istemişler. 19. yüzyıla gelindiğinde ise Peranakanlar adı verilen varlıklı Çinli bir etnik grup bölgede ekonomik avantaj elde etmeye çalışmış. 2. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluğu tarafından işgal edilen Singapur, zorlu günler geçirmiş. Japonların kendi dillerini ve kültürlerini kısa sürede, baskıyla ve zülumla Singapur’a empoze etmeye çalışmasından yorulan Singapurlular yeniden İngiliz sömürgesine girmekten çekinmemiş ve bunu bir çıkış yolu olarak görmüşler. Bu sırada Malezya’dan tamamen ayrılmışlar. Singapur’da İngiliz sömürgesinin izlerini net şekilde görmek mümkün. Sokak adlarının İngiliz adı olmasının yanı sıra farklı şirketlerin de Raffles veya Stamford gibi adları olduğuna şahit olabilirsiniz.

Singapur’da İngilizce, Malayca, Tamilce ve Mandarin şeklinde 4 farklı resmi dil bulunuyor, ancak çoğu Singapurlu yabancıların zaman zaman anlamakta güçlük çekebileceği yerelleştirilmiş bir İngilizce lehçesi konuşuyor. Bu Singapur İngilizcesine Singilish de deniyor. Singilish, Asya dillerinden gelen kelimeler içeriyor. Bu nedenle iki Singapurlunun Mandarin, Malayca, Tamilce ve Hokkien Çincesinden gelen ifadeleri dahil ederek konuştukları İngilizceyi pek de anlayamayabilirsiniz.

Geçtiğimiz yılda yaklaşık 19 milyon turist alan Singapur’un hala nasıl bu kadar temiz ve yeşil kalmaya devam ettiğini de merak ediyor olabilirsiniz. Bunun cevabının her yerde görebileceğiniz tabelalarda gizli olduğunu düşünüyorum. Bu tabelalarda “sakız çiğnemenin cezası 100 Dolar”, “yere çöp atmanın cezası 200 Dolar”, “sigara içmenin cezası 300 Dolar” şeklinde yaklaşık 10.000 Dolar’a kadar çıkan para cezalarına işaret eden uyarılar görebilirsiniz. Bunun gerçekliğini sorgularsanız bir Singapurluya sorup “yakalanırsanız bu cezayı sizden alırlar” yanıtını alırsınız.

Kozmopolit bir ülkede çok sayıda dini inancın olması gayet normal, ancak bütün bu dinlere mensup insanların barış içinde birlikte yaşayabiliyor olmaları ise takdire şayan. Singapur’da Taoist tapınağının hemen 100 metre ilerisinde bir Budist tapınağı görebilirsiniz. İki arka sokakta ise camiye rastlayabilir, yakınlarındaki kilisenin çan seslerini duyabilirsiniz. Türünün en büyük ve gösterişli tapınaklarını görmeyi beklemeyin, ancak farklı kültürlerin bu yeşil ülkede birbirinden birkaç adım uzaklıkta olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Yazan: Burcu Demirörs

Yayınlama Tarihi: 31.01.2020

Hedef Okuyucu Kitlesi: Seyahat Etmeyi Sevenler, Gezi Meraklıları, İlginç İçerik Okurları

  • 0
  • Paylaş:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILARIMIZ

HEMEN ARA TEKLİF AL